Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

15 років Фонду Ріната Ахметова: медичні проєкти

13.08.2020

Медицина – один з основних напрямів діяльності Фонду Ріната Ахметова. Особливо масштабними та по-справжньому національними проєкти у сфері охорони здоров’я стали останніми роками.

У 2020 році Фонд надає країні безпрецедентну системну допомогу в боротьбі з коронавірусною інфекцією. На ці цілі, за особистим розпорядженням Ріната Ахметова, виділено 300 мільйонів гривень. Кошти пішли на закупівлю найнеобхіднішого медикам обладнання та витратних матеріалів, які були визначені в тісній координації з Міністерством охорони здоров’я України. Для порятунку життів пацієнтів із важкими ускладненнями від COVID-19 Фонд закупив для державних лікарень 200 висококласних апаратів штучної вентиляції легенів. Медикам також було передано 320 тисяч тест-систем для визначення коронавірусу, більш ніж 60 000 комплектів захисного одягу, понад 120 000 предметів індивідуального захисту. З початку пандемії COVID-19 Фонд Ріната Ахметова надав допомогу медикам і лікувальним установам 17 областей України.

Допомога державним лікарням, які задіяні в боротьбі з COVID-19, надається в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні». Він став частиною програми Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів».

Роком раніше за цією програмою було реалізовано проєкт «200 швидких для України». Медики в усіх регіонах країни отримали 64 позашляховики, 22 неонатальні автомобілі та 114 «реанімацій на колесах». Уперше за 28 років незалежності країни один благодійник передав лікарям таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги. Сьогодні чимало з них також задіяні в боротьбі з епідемією коронавірусу.

Масштабні проєкти Фонду змінили ситуацію в українській медицині, задали тренд просування в бік найкращих систем охорони здоров’я в Європі. Техніка та обладнання, подаровані лікарям, допоможе надавати високотехнологічну допомогу українцям упродовж довгих років.

Не менш важливими для Фонду є «маленькі» проєкти. Тому що завдяки їм також було врятовано тисячі життів. Так, 2013 року в рамках партнерської співпраці Фонду Ріната Ахметова з Національним інститутом раку (НІР) і Фондом допомоги онкохворим дітям «Краб» було реалізовано проєкт «Дерево життя». Він займався проблемою ендопротезування пацієнтів дитячого відділення НІР. Тоді Національному інституту раку було передано «чудо-валізу» – унікальний комплект хірургічних інструментів для проведення складних операцій дітям, які страждають на онкологічні захворювання кісток і суглобів. Операції, під час яких використовувалися ці інструменти, – альтернатива ампутації кінцівки.

У 2010–2012 роках спільно з Українським фондом допомоги дітям Видавничого дому газети «Комерсант» (УФОНД) Фонд Ріната Ахметова підтримував тяжкохворих дітей у проведенні операцій і лікуванні в Україні та за кордоном. Завдяки цій допомозі 26 дітям було проведено високотехнологічні операції.

З початком збройного конфлікту на Донбасі було запущено цілу низку медичних спецпроєктів. За проєктом «Медичні аптечки» вагітним жінкам із Донецької та Луганської областей видано 1000 аптечок. 10 000 аптечок отримали літні люди. Крім того, великими спецаптечками було укомплектовано 20 бомбосховищ. У рамках проєкту «Набори для породіль» Фонд забезпечив ліками 2412 майбутніх мам із Донецька та Макіївки, дата пологів у яких прогнозувалася до 31 березня 2015 року.

З 2013 року Фонд Ріната Ахметова допомагає дітям із діагнозом «вада серця». Для системної боротьби з недугою 2017 року почав працювати проект «Здорове серце». Дітям проводять корекційні операції із закриття вади спеціальним імплантом – оклюдером у провідних кардіоклініках країни. Завдяки допомозі Ріната Ахметова з 2006 року дітям було проведено 122 операції для закриття вади серця.

Фонд Ріната Ахметова також допомагає малюкам із проблемами слуху – зі встановленням високочутливих слухових апаратів. Завдяки цим пристроям діти можуть вперше почути звуки навколишнього світу, голоси батьків, вчитися та розвиватися так само, як однолітки, які добре чують. Фонд Ріната Ахметова допомагає дітям із вадами слуху з 2007 року. За цей час малюкам із глухотою чи приглухуватістю було встановлено 177 високочутливих слухових апаратів.