Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

100 слів про світ Маші Духно. Про який світ мріють діти, які дістали поранення на Донбасі

23.09.2019

Ми продовжуємо публікацію фантазійних історій про світ діток, які дістали поранення в зоні бойових дій на Донбасі. Цьогоріч 22 такі дитини віком від 5 до 17 років проходили курс реабілітації в санаторії «Жовтень», під Києвом. Усі вони – учасники проекту «Рінат Ахметов – дітям. Реабілітація поранених дітей». Їхні дитячі світи, які мають складатися з казок і цукерок, були буквально обвуглені. І цей вантаж їм треба нести все життя – і фізично, і психологічно.

Щоб відволікти дітей від процедур і тяжких спогадів, Фонд Ріната Ахметова організував у санаторії Клуб фантазерів, де кожна дитина могла описати свій ідеальний світ.

Маші Духно в листопаді 2014 року було чотири роки. Під час нічного обстрілу села Тошківка Луганської області прямим влученням снаряда було зруйновано будинок, де жила сім’я Маші. Тато загинув на місці. П’ятимісячного братика Артема мама накрила собою, вихопивши з-під стіни будинку, яка на них падала. Маша дорогою до лікарні впала в кому. Лікарі не вірили в щасливий результат, але за три тижні дівчинка повернулася до життя. Паралізованою залишилася ліва ручка, рух якої відновлюють у рамках програми «Реабілітація поранених дітей».

«Я хочу жити в замку. І щоб він був ніжно-фіолетового кольору. І там, у моєму світі, є море з пальмами та чайками. А в замку живуть ще мої друзі, і ми разом гуляємо. А ще в мене там є рожевий собака, який розмовляє та співає. А ще там є такий магазинчик, де все продається безкоштовно. І я б там працювала продавцем. Я б продавала найпишніші сукні у світі. Безкоштовно. А ще в мене там є рожево-жовта машина й червона яхта. Я люблю на ній кожен день кататися морем. А небо там жовте, а сонце – синє, а хмари – фіолетові».

Читайте також, про який світ мріє Настя Компанієць (посилання).

Фонд Ріната Ахметова – єдиний в Україні системно займається реабілітацією поранених дітей Донбасу. Приблизно 130 курсів відновного лікування проведено для дітей, які дістали поранення. 2019 року 22 дитини пройшли курс реабілітації за проектом.