Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Особливості роботи патронатних вихователів в умовах війни: як пройшла онлайн-зустріч із фахівцями

10.05.2024

9 травня 2024 року фахівці соціальної сфери та патронатні вихователі зібралися на зустріч «Діалог на тему», організовану програмою Фонду Ріната Ахметова «Сирітству – ні!», щоб обговорити аспекти діяльності патронатних вихователів в умовах війни.

Патронатні вихователі вирішують одне з найскладніших завдань держави – забезпечувати дитину, яка опинилася в складних життєвих обставинах, можливістю зростати та виховуватися в сімейному середовищі. Отже, місія патронатного вихователя – надати екстрену допомогу дитині в її кризовий період. Не кожен готовий присвятити весь свій час догляду за чужою дитиною, яка хоч і тимчасово перебуває в родині, але назавжди залишається в серці. Адже робота патронатного вихователя – це в першу чергу любов до дітей.

На жаль, у суспільстві роботу патронатного вихователя часто недооцінюють і не до кінця розуміють її важливість, особливо зараз, під час війни, коли тисячі дітей залишаються без батьківського піклування.

Тренерка Харківського обласного центру соціальних служб Лариса Ліверець розповіла про історію розвитку мережі патронатних сімей в Україні, відзначивши, що на сьогодні послугу з патронату надають 293 патронатні сім`ї, а найбільше патронатних сімей функціонує в Харківській, Черкаській та Дніпропетровській областях.

«Патронат – це унікальна робота, соціально значуща для дітей громади в період подолання ними складних життєвих обставин, яка фінансується з державного бюджету», – зазначила Лариса Ліверець.

Також спікерка надала покроковий план, як шукати кандидатів у патронатні вихователі, порадила залучати до їх пошуку суб’єктів соціальної сфери та активи громад: благодійні фонди, релігійні громади, медичні установи, освітні навчальні заклади, центри зайнятості населення та інші.

Фахівчиня розповіла, як фінансується та оплачується робота патронатного вихователя, як отримати поворотну фінансову допомогу з місцевого бюджету. Учасники зустрічі дізналися більше про те, на які потреби дитини має витрачатися соціальна допомога.

«Патронат – реальна зайнятість для осіб, які шукають працевлаштування, потребують професійної реалізації та отримання доходу для власної сім’ї», – зазначила Лариса Ліверець.

Також тренерка розповіла про умови перетину кордону патронатним вихователем, який супроводжує дітей-вихованців під час воєнного стану.

Під час заходу, крім тренерки, виступали й діючі патронатні вихователі з Харківської області, які поділилися своїм досвідом роботи, порадами та фотографіями своїх вихованців.

Зокрема, патронатна вихователька Євгенія Гончаренко розповіла, чому послуга патронату так важлива в громаді під час війни. Вона зазначила, що у неї під патронатом було 15 дітей і що жодна дитина не потрапила до інтернатного закладу після перебування в її родині.

Потім патронатна вихователька Олена Світлова поділилася з учасниками порадами, як боротися з емоційним вигоранням під час роботи та як зі спокійною душею відпускати своїх вихованців до біологічних чи нових родин.

У ході зустрічі учасники мали можливість отримати відповіді на свої запитання із хвилюючої для них теми.

Після проведення «Діалогу на тему» в чат платформи TEAMS, де проходив захід, та у Вайбер-групи Фонду Ріната Ахметова надійшла велика кількість подяк спікерам та команді за організацію зустрічі на таку важливу тему. Учасники зауважили, що почули багато корисної інформації, яку будуть використовувати в роботі, та відзначили цікаві й пізнавальні розповіді патронатних вихователів.

Відгуки учасників зустрічі

«Загалом семінар був дуже цінним та інформативним. Він дав можливість дізнатися більше про поворотну фінансову допомогу з місцевого бюджету та фінансування патронату взагалі; дав розуміння про те, на що має витрачатися соціальна допомога для дітей; розкрив сутність системи з пошуку кандидатів та багато іншого. Особливо цінними аспектами є: можливість почути думки та досвід патронатних вихователів, практичні поради та рекомендації від фахівців, інформація про доступні ресурси. Дякую вам за змістовну зустріч!»

«Захід, як завжди, був дуже цікавий, насичений важливою інформацією»

«Зустріч була змістовна й корисна. Інформація була висвітлена в повному обсязі. Дякуємо організаторам за чудову зустріч!»

«Сподобалися цікаві розповіді патронатних вихователів»

«Чи не вперше я слухала з захватом. Спікери ‒ професіонали!»

«Дякую! Спікери фахові! Приклади патронатних вихователів захоплюють!»

«Дуже дякую за цікавий вебінар! Почути думку патронатних вихователів було дуже пізнавально»

«Все чітко, зрозуміло, доступно, все те, що потрібно в роботі. Все на вищому рівні»

«Дякую! Тема на сьогоднішній день дуже актуальна. Було цікаво, професійно, корисно. Очікую нових зустрічей з цікавими людьми»

«Щиро вдячна за запрошення! Завжди готова підтримати колег, бо такі зустрічі завжди корисні. Організаторам наснаги і нових цікавих проєктів!»

«Щиро вдячні вам за організацію такого заходу. Тема актуальна й цікава»

«Захід був дуже цікавий, спікери провели його змістовно»